Online Masters is een gratis lesprogramma dat kinderen ondersteunt bij het leren vaardig, veilig, bewust online te gaan en leerkrachten helpt bij het samenstellen van een aansprekend lesaanbod over digitale geletterdheid.

Opzet en Opbouw

Online Masters biedt 4 modules – Digital Master, Creative Master, Safe Master en Social Master – die ingaan op de kansen die digitale technologie te bieden heeft en een gesprek creëren over de uitdagingen die hierbij komen kijken. In elke module staan één of meerdere masters uit het vak centraal. Deze deskundigen nemen de kinderen steeds in een lesuur mee in hun inspirerende wereld.

Digital Master duikt met de lessen Vroeger, nu en in de toekomst en Slimme computers in de ontwikkelingen uit dit digitale tijdperk en hoe deze het leven van mensen en de samenleving beïnvloeden. Wie is er slimmer: jij of je koelkast? Nu win jij het nog, maar de apparaten in je huis worden steeds intelligenter: 3D-geprinte huisdieren om je gezelschap te houden, robots die je plaats in kunnen nemen op een feestje, boxen die op commando je favoriete muziek draaien. In de toekomst nemen deze creatieve digitale toepassingen alleen maar toe, zodat elk apparaat straks precies weet wat jij wil! Fijn toch? Of niet?

Creative Master biedt vijf uitdagende lessen: Programmeren, Robotica, Jouw verhaal, Design en Virtual Reality. Hiermee ontdekken en ontwikkelen kinderen creatieve online vaardigheden.

Safe Master richt zich op online veiligheid. De lessen Persoonsgegevens & privacy, Digitale voetafdruk en Hack-check nemen kinderen mee in de wereld van privacy, hackers, sterke wachtwoorden, phishing, openbare wifi, veilig downloaden en de beveiliging van apparaten en sociale media-accounts. En dat is belangrijk! Want door je gegevens online in te vullen, geef je ongemerkt soms veel informatie over jezelf weg. Weten de kinderen waar hun gegevens belanden als ze ergens hun naam, (email)adres of mobiele nummer achterlaten? Waarvoor hebben de makers van een spel deze gegevens eigenlijk nodig? Werkt het spel dan beter? En weten ze ook welke rol cookies of je digitale voetafdruk hierbij spelen? Ethisch hacker Sofie vertelt wat er allemaal komt kijken bij online privacy. Door de hack-check te doen, leren kinderen denken als een hacker en ontdekken ze alles over online veiligheid. 

Social Master focust op Nepnieuws en Bewust gamen. Weten kinderen hoe zij echt nieuws van nepnieuws kunnen onderscheiden? Dat is niet altijd makkelijk, maar door de juiste vragen te stellen kom je een heel eind! In de les (a)Sociaal? staat de rol van sociale media (en groepsdruk) op het online en offline leven centraal.

Medewerking

Het lesprogramma van Online Masters is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten en Netwerk Mediawijsheid. Daarnaast hebben er vele experts (de ‘Masters’) meegewerkt uit de praktijk: van professoren tot social media experts.

  • Boris Veldhuijzen van Zanten (serial entrepreneur and co-founder of The Next Web)
  • Felienne Hermans (Hoogleraar vakdidactiek informatica, VU)
  • Team Rembrandts (studenten Robotica)
  • Sjoerd Wenting (ontwerper Creative Beards)
  • Lilian Stolk (General director thehmm.nl)
  • Marnix van Gisbergen (Professor Digital Media Concepts, NHTV Breda)
  • Vivianne Bendermacher (Techionista)
  • Koen Schobbers (expert esport en gamen)
  • Sofie (Stichting Hack in the Class)
  • Ruurd Oosterwoud (DROG – platform voor kritische nieuwsconsumenten)

VodafoneZiggo gebruikt technologie om plezier en vooruitgang te realiseren in het leven van mensen en in de samenleving. De digitalisering van de samenleving brengt uitdagingen maar ook enorme kansen met zich mee. Daarom vinden wij het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk digitale vaardigheden ontwikkelen die passen bij deze tijd en bij de toekomst. Via het lesprogramma Online Masters stimuleren we kinderen om deze digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Dit programma is gefinancierd door de Vodafone Nederland Foundation.