Hoe zorg jij ervoor dat jouw leerlingen vaardig, veilig en bewust online gaan en zijn?
Het gratis Lesprogramma Online Masters biedt 16 interactieve lessen die ingaan op de kansen die digitale technologie te bieden heeft en ook een gesprek creëren over de uitdagingen. Ook helpt het programma jou bij het samenstellen van een aansprekend lesaanbod over digitale geletterdheid. Online Masters is samengesteld met behulp van experts (de ‘Masters’) uit de praktijk: van professoren tot social media experts.

Bekijk hier een korte impressie van het complete lesprogramma.

Opzet en Opbouw

Online Masters bestaat uit 4 modules: Digital Master, Creative Master, Safe Master en Social Master. In elke module staan één of meerdere masters uit het vak centraal. Deze deskundigen nemen de leerlingen mee in hun inspirerende wereld. Elke module bestaat uit meerdere lessen. Een les vraagt ongeveer één lesuur en zet jouw leerlingen aan tot denken!

Digital Master duikt met de lessen De digitale revolutie en Slimme computers in de ontwikkelingen uit dit digitale tijdperk en hoe deze het leven van mensen en de samenleving beïnvloeden. Wie is er slimmer: jij of ChatGPT? In de toekomst nemen (creatieve) digitale mogelijkheden alleen maar toe, wat vinden jouw leerlingen van alle ontwikkelingen?

Creative Master biedt vijf uitdagende lessen: Programmeren, Robotica, Jouw verhaal, Design en Virtual Reality. Hiermee ontdekken en ontwikkelen jouw leerlingen creatieve online vaardigheden.

Safe Master – de naam zegt het al – richt zich op online veiligheid. De lessen Persoonsgegevens & privacy, Digitale voetafdruk en Hack-check nemen de leerlingen mee in de wereld van privacy, hackers, sterke wachtwoorden, phishing, openbare wifi , veilig downloaden en de beveiliging van apparaten en sociale media-accounts. En dat is belangrijk! Want door je gegevens online in te vullen, geef je ongemerkt soms veel informatie over jezelf weg. Ethisch hacker Sofie vertelt wat er allemaal komt kijken bij online privacy. Door de hack-check te doen, leren jouw leerlingen denken als een hacker en ontdekken ze alles over online veiligheid.
Bij deze module hoort ook de mini-les Scam. Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Oplichters doen zich voor als een bekende van je en vragen met een smoes om geld. Hoe gaan jouw leerlingen hiermee om? Deze mini-les geeft aanleiding om hierover in gesprek te gaan.

Social Master focust op NepnieuwsBewust gamen en Online flirten. In de les (a)Sociaal? staat de rol van sociale media (en groepsdruk) op het online gedrag centraal.
Bij deze module hoort ook de mini-les Het perfecte plaatje. Deze mini-les gaat over de filters die vaak gebruikt worden om online ‘het perfecte plaatje’ te tonen. Zijn de leerlingen zich ervan bewust dat de foto’s die ze op social media zien vaak ‘leuker/mooier’ gemaakt zijn met deze filters? En dat hun zelfbeeld beïnvloed kan worden door deze foto’s?

Doelstellingen

Online Masters draagt bij aan de digitale geletterdheid van de leerling en sluit aan bij de door curriculum.nu vastgestelde domeinen: ICT-basisvaardigheden, Mediawijsheid, Computational Thinking en Informatievaardigheden.

Medewerking

Het lesprogramma is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten en Netwerk Mediawijsheid.

De volgende Masters hebben meegewerkt:

  • Fleur van Beem (Executive Director Strategy, Insights & Digital Transformation)
  • Felienne Hermans (Hoogleraar vakdidactiek informatica, VU)
  • Team Rembrandts (studenten Robotica)
  • Sjoerd Wenting (ontwerper Creative Beards)
  • Lilian Stolk (General director thehmm.nl)
  • Marnix van Gisbergen (Professor Digital Media Concepts, NHTV Breda)
  • Vivianne Bendermacher (Techionista)
  • Koen Schobbers (expert esport en gamen)
  • Sofie (Stichting Hack in the Class)
  • Ruurd Oosterwoud (DROG – platform voor kritische nieuwsconsumenten)

‘VodafoneZiggo gebruikt technologie om plezier en vooruitgang te realiseren in het leven van mensen en in de samenleving. De digitalisering van de samenleving brengt uitdagingen maar ook enorme kansen met zich mee. Daarom vinden wij het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk digitale vaardigheden ontwikkelen die passen bij deze tijd en bij de toekomst. Via het lesprogramma Online Masters stimuleren we kinderen om deze digitale vaardigheden te ontwikkelen.’

Dit programma is gefinancierd door de Vodafone Nederland Foundation.